Living Stone blog 3

 

 

Alle Posts

SEO: kleine inspanning, grote impact

De term SEO dook voor het eerst op in de jaren 90, maar het onderwerp is vandaag nog steeds brandend actueel. En dat is niet verwonderlijk, want de voordelen zijn talrijk, zelfs met een beperkte inspanning. Niet overtuigd? Lees dan even mee. 

Wat is SEO?

De term SEO is een afkorting van ‘Search Engine Optimization. In het Nederlands noemen we dat al eens ‘zoekmachine-optimalisatie’. Alle technieken die gericht zijn op het optimaliseren en verbeteren van je website voor de vindbaarheid in zoekmachines vallen onder SEO. Zoekmachines zoals Google, Bing etc. kennen een waarde toe aan een website. Hoe groter die waarde, hoe groter de kans dat mensen die bepaalde website voorgeschoteld krijgen.  

Hoe?

Alles begint bij een SEO-audit. Daarbij wordt er onderzocht hoe je de organische vindbaarheid van jouw website kan verbeteren. Die audit gaat vrij breed: van de techniek achter je website, tot de content en de gebruikservaring op de site zelf. Eerst en vooral is het belangrijk dat je website technisch goed in elkaar zit. Een goede laadsnelheid en een correcte weergave van de website op smartphones en tablets is alvast een goed begin. De volgende stap is een keyword-analyse: een trefwoordenonderzoek waarin je onderzoekt welke zoekwoorden jouw doelgroep gebruikt in hun zoektocht naar jouw product of dienst. 

De zoekwoorden uit de analyse kan je nu tactisch in je content inzetten om de vindbaarheid van je website te verbeteren. Is jouw website meertalig? Hou er dan rekening mee dat je voor elke taal apart optimaliseert. Aangezien zoekmachines hun strategie regelmatig aanpassen, is het belangrijk om ook regelmatig je optimalisatie te evalueren. Denk er daarnaast ook aan om de technieken te gebruiken wanneer je nieuwe content op je website plaatst.  

Waarom belangrijk?

SEO is belangrijk om meer bezoekers naar je website te krijgen. Om de impact van SEO-optimalisatie duidelijk te maken nemen we even een recent project als voorbeeld. We namen een onlinemagazine voor zorgprofessionelen van een van onze klanten onder handen. Het magazine telt meer dan 6000 online pagina’s, maar rekening houdende met een snelle ROI, besloten we om enkel de meest recente en relevante pagina’s te optimaliseren, In totaal een 60-tal. 

Grote impact  

Met een beperkte inspanning, en in minder dan een maand na de optimalisatie konden we zo de volgende resultaten optekenen: 

  • Het zoekverkeer (het aantal bezoekers op de website) steeg van 792 naar 3239, een stijging van 309% 
  • Het aantal zoekimpressies (de weergave van een pagina) steeg van 11715 naar 20853, een stijging van 78% 
  • Het aantal relevante zoektermen steeg van 519 naar 1170, een stijging van 127%
  • Het aantal search clicks (het aantal keer dat de website aangeklikt werd vanuit de zoekresultaten) steeg van 118 naar 263, een stijging van 123% 

Zo zie je maar dat je ook met een beperkte investering een grote impact kan teweegbrengen. Presteert jouw website ondermaats? Contacteer ons en dan kijken we samen even hoe we jouw website weer op de rails krijgen. 

Neem dan zeker contact! Mail of bel Anne-Mie via annemie.vansteelant@livingstone.eu of +32 (0)55 59 10 07. 

Anne-Mie Vansteelant
Anne-Mie Vansteelant
COO | Managing Partner at Living Stone

Lees ook onze andere artikels

Dag van de zeldzame ziekten

Als B2B-marketing agency dat zich naast engineering en IT ook focust op healthcare marketing, zetten wij heel hard in op contentmarketing. Sterke storystelling en geloofwaardige contentcreatie zijn twee krachtige tools om patiënten, artsen of andere stakeholders te informeren én te engageren.

Influencer of merkambassadeur: wat past het beste bij het promoten van je dienst of oplossing?

Heb je een influencer nodig om je B2B product of dienst te promoten? Als je denkt aan celebrity influencers zoals Lewis Hamilton of een van de Kardashians, dan is het antwoord waarschijnlijk nee. Maar als je denkt aan een invloedrijk persoon in je branche of een top materiedeskundige, dan is het iets om te overwegen. Dit kan namelijk waarde en nieuwe dimensies toevoegen aan je marketingprogramma's.

Een mooie toekomst voor (AI) chatbots

Als je onlangs een website hebt bezocht, heb je waarschijnlijk interactie gehad met een chatbot. Of ze nu 'slim' zijn (aangedreven door generatieve AI), 'eenvoudig' (op regels gebaseerd) of een mix van beide zijn, ze zijn alomtegenwoordig op alle soorten websites. En deze populariteit zal alleen maar toenemen. Volgens marktonderzoeksbureau Mordor zal de chatbotmarkt in 2026 een omvang van 102 miljard dollar of 95 miljard euro hebben bereikt. Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat chatbots in 2027 het belangrijkste klantenservicekanaal zullen zijn voor ongeveer 25% van de bedrijven. In een persbericht van Gartner zegt Uma Challa, Sr. Director Analyst bij Gartner, het volgende: "Chatbots en virtuele klantassistenten (VCA's) hebben zich in het afgelopen decennium ontwikkeld tot een kritieke technologiecomponent van de strategie van een serviceorganisatie. Als ze goed ontworpen zijn, kunnen chatbots de klantervaring verbeteren en positieve klant emotie stimuleren tegen lagere kosten dan live interacties."