Living Stone blog 3

 

 

Alle Posts

Wie heeft de rechten op content gecreëerd door ChatGPT?

De introductie van de ChatGPT chatbot door OpenAI (en de daaropvolgende populariteit) heeft een heleboel vragen opgeroepen over intellectueel eigendom en copyright. Een belangrijke vraag is: wie is de eigenaar van de content die wordt gecreëerd door ChatGPT? Op dit moment is het antwoord niet helemaal duidelijk.   

 

In de gebruiksvoorwaarden van OpenAI vinden we dit:

  • Jij bent eigenaar van alle input (dat wil zeggen het verzoek dat je hebt gedaan aan ChatGPT)
  • OpenAI draagt al haar rechten, aanspraken en belangen in en op de output over aan jou.

Maar er zijn veel voorbehouden, met drie punten van zorg in het bijzonder: 

  • de output die je krijgt van ChatGPT kan gekopieerd zijn van output voor andere gebruikers
  • het kan onvolledig of onjuist zijn
  • en het belangrijkste: het kan auteursrechtelijk beschermd materiaal van iemand anders bevatten.

Dat komt omdat de informatie die wordt gebruikt om AI-tools te "trainen" afkomstig is van een groot aantal bronnen. Volgens OpenAI is de informatie afkomstig van:

  1. informatie die openbaar beschikbaar is op het internet
  2. informatie die OpenAI in licentie heeft van derden
  3. informatie die gebruikers of menselijke trainers aanleveren.


Maar informatiebronnen vechten de manier aan waarop ChatGPT ze gebruikt. Enkele voorbeelden:

  • In Duitsland heeft een consortium van meer dan 140.000 auteurs en uitvoerende kunstenaars de Europese Unie in april als reactie op ChatGPT gevraagd om de wetten op het auteursrecht aan te scherpen en om hun eigendomsrechten te beschermen.
  • Stockfotogigant Getty Images daagt Stability AI voor de rechter in het Verenigd Koninkrijk. Getty Images beweert dat Stability AI miljoenen beelden van Getty heeft gebruikt om zijn Stable Diffusion AI, die beelden creëert op basis van tekstaanwijzingen, te trainen zonder de juiste licenties.
  • In de VS klaagt een groep van 17 auteurs, waaronder Game of Thrones bedenker George Martin, OpenAI aan voor wat zij noemen "systematische diefstal op grote schaal". Volgens de aanklacht is ChatGPT getraind met boeken van deze auteurs en kan het nieuwe boeken "schrijven" die qua toon, plot en stijl erg lijken op de originelen.

Een ander probleem met ChatGPT is dat het je niet kan vertellen wat de bron is van de informatie die het geeft. Dus als je de output gebruikt in je eigen commerciële inspanningen, zou je wel eens iemand anders zijn auteursrecht kunnen schenden. Blijkbaar houdt dat veel potentiële auteurs echter niet tegen. In september legde Amazon een limiet op van drie zelfgepubliceerde boeken per dag per individuele auteur als reactie op een stroom van AI-gegenereerde boeken die te koop werden aangeboden op het platform.

Wat als je AI aanhaalt als bron? Dat dekt de auteursrechtenkwestie niet en is eigenlijk ongeveer hetzelfde als Wikipedia aanhalen. Het wordt gewoon niet gezien als een accurate bron.

Hoe kun je ChatGPT gebruiken in je B2B marketing?

Op persoonlijk niveau, kan je het beschouwen als een hulpmiddel van onschatbare waarde om je eigen vooronderzoek over een onderwerp uit te voeren. Het kan wat je misschien meerdere Google-zoekopdrachten kost om te ontdekken, comprimeren tot een overtuigend, met feiten gevuld antwoord op een enkele vraag. Vervolgens kan die informatie je naar "traditionele" bronnen leiden, die correct kunnen worden geïdentificeerd en toegeschreven.

Op zakelijk niveau is een van de belangrijkste toepassingen van AI het maken van generatieve AI-chatbots op je website die de betrokkenheid tijdens het kooptraject aanzienlijk kunnen vergroten, de klantervaring kunnen verbeteren en middelen kunnen besparen.

Je kunt AI-gestuurde chatbots gebruiken voor het beheren van eenvoudige taken zoals het boeken van vergaderingen of het beantwoorden van veelvoorkomende vragen over klantenservice, of complexere opdrachten zoals het evalueren van leads of het integreren met je klantenserviceplatform.


Als je meer wilt weten over AI-gestuurde chatbots om bezoekers van je website beter te ondersteunen, helpen we je graag.

Neem contact op met Anne-Mie via
anne-mie.vansteelant@livingstone.eu
of bel +32 (0)55 59 10 07.


REFERENces

[i] Michael Schade, "How ChatGPT and Our Language Models Are Developed," OpenAI website. Retrieved from: https://help.openai.com/en/articles/7842364-how-chatgpt-and-our-language-models-are-developed

 

 

Anne-Mie Vansteelant
Anne-Mie Vansteelant
COO | Managing Partner at Living Stone

Lees ook onze andere artikels

Dag van de zeldzame ziekten

Als B2B-marketing agency dat zich naast engineering en IT ook focust op healthcare marketing, zetten wij heel hard in op contentmarketing. Sterke storystelling en geloofwaardige contentcreatie zijn twee krachtige tools om patiënten, artsen of andere stakeholders te informeren én te engageren.

Influencer of merkambassadeur: wat past het beste bij het promoten van je dienst of oplossing?

Heb je een influencer nodig om je B2B product of dienst te promoten? Als je denkt aan celebrity influencers zoals Lewis Hamilton of een van de Kardashians, dan is het antwoord waarschijnlijk nee. Maar als je denkt aan een invloedrijk persoon in je branche of een top materiedeskundige, dan is het iets om te overwegen. Dit kan namelijk waarde en nieuwe dimensies toevoegen aan je marketingprogramma's.

Een mooie toekomst voor (AI) chatbots

Als je onlangs een website hebt bezocht, heb je waarschijnlijk interactie gehad met een chatbot. Of ze nu 'slim' zijn (aangedreven door generatieve AI), 'eenvoudig' (op regels gebaseerd) of een mix van beide zijn, ze zijn alomtegenwoordig op alle soorten websites. En deze populariteit zal alleen maar toenemen. Volgens marktonderzoeksbureau Mordor zal de chatbotmarkt in 2026 een omvang van 102 miljard dollar of 95 miljard euro hebben bereikt. Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat chatbots in 2027 het belangrijkste klantenservicekanaal zullen zijn voor ongeveer 25% van de bedrijven. In een persbericht van Gartner zegt Uma Challa, Sr. Director Analyst bij Gartner, het volgende: "Chatbots en virtuele klantassistenten (VCA's) hebben zich in het afgelopen decennium ontwikkeld tot een kritieke technologiecomponent van de strategie van een serviceorganisatie. Als ze goed ontworpen zijn, kunnen chatbots de klantervaring verbeteren en positieve klant emotie stimuleren tegen lagere kosten dan live interacties."